دانستنی های جالب در رابطه با دتکتور شعله

آیا می دانید دتکتور شعله چیست؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات و دانستنی های جالب در رابطه با دتکتور شعله برای شما بگوییم …

در صنعت مهار آتش، تجهیزات پیشرفته ی بسیاری به وجود آمده است که می تواند قبل از وقع آتش سوزی، آتش را مهار کرده و مانع از خسارت های جانی و مالی بشود.

یکی از این تجهیزات دکتور شعله است. دتکت (detect) به معنای تشخیص است. دکتور شعله در واقع نوعی سنسور است که ایجاد حریق را تشخیص می دهد. در صورتی که شعله ای، در یک انبار، یک واحد تجاری و یا یک یک واحد مسکونی ایجاد بشود، به وسیله ی دتکتور شعله به سرعت تشخیص داده می شود و می توان آن آتش را به سرعت مهار کرد. قبل از آن که یک شعله ی آتش کوچک تبدیل به یک آتش سوزی بزرگ بشود می توان با دتکتور شعله آن را به سرعت تشخیص داده و خاموش کرد.

حساسیت فاصله در دتکتور شعله

حساسیت تمام دتکتورهای شعله به ابعاد و فاصله شعله ازدتکتور بستگی دارد. به عنوان مثال شعله فندک در فاصله یک متری به راحتی توسط دتکتور قابل تشخیص است، اما همین شعله فندک در فاصله 8 متری توسط دتکتور قابل تشخیص نمی باشد.  اما در کل با استفاده از دکتور های شعله می توان به راحتی مانع از ایجاد آتش سوزی های خطرناک شد.

دتکتور شعله

منطقه تحت پوشش دتکتورهای شعله به صورت مخروطی است، بدین صورت که زاویه 45 درجه بالا، پایین، چپ و راست را پوشش می دهد.

از آن جهت که دتکتور شعله بر روی سقف نصب می شود این زاویه تشخیص به این صورت است که اگر ارتفاع یک سقف کوتاه باشد، زاویه ی تشخیص دتکتور های شعله می تواند تغییر کند.

نمونه محصول ما

دتکتور شعله

نکته قابل توجه این است که دتکتورهای شعله حتماً بایستی به صورت فیزیکی شعله را پایش کنند و این جمله بدان معناست که هرگاه مسدودکننده­ای روبروی دتکتور شعله باشند، در هنگام حریق حتماً شعله بایستی از مسدودکننده­ ها عبور کند تا دتکتورهای شعله بتوانند عمل کنند. این پدیده به پدیده اثرسایه شناخته می ­شود.

 پس بهتر است برای عملکرد بهتر دتکتور شعله موانعی که باعث ایجاد اثر سایه می شوند را از مقابل دتکتور شعله برداشت.

دتکتور شعله

پالایش هوا؛ کی، کجا و چرا؟

انواع دتکتورهای شعله IR2 و IR3 می توانند در صورت وجود آلودگی (از جمله گرد و غبار یا خاک) در شیشه حسگر کار کنند، اما این آلودگی‌ها می تواند دامنه کاری و حساسیت آنها را کاهش داد.به همین جهت باید محیطی تمیز و بدون آلودگی برای دتکتور های شعله فراهم نمود.

دتکتور شعله

تمیز کردن دتکتورهای شعله، با توجه به اینکه اصولا در ارتفاع زیادی نسبت به سطح زمین نصب می شوند، ممکن است دشوار و یا نیازمند بالابر و… باشد. اینجاست که کیت تمیزکننده هوای دتکتور شعله موضوعیت پیدا می­کنند. تمیز کردن دتکتور های شعله با کیت تمیز کننده فرآیند ساده ای است. اما می توان برای تمیز کردن دتکتور های شعله از افراد متخصص کمک گرفت.

دتکتور شعله

با اتصال یک سیلندر هوای فشرده به شلنگ Air Purge ، می توان از هوای تحت فشار برای تمیز کردن شیشه سنسور دتکتورهای شعله استفاده کرد.

دتکتور شعله

در حالی که هر دو دتکتور شعلهIR2 و IR3 در صورت وجود گرد و غبار می توانند شعله را کشف کنند؛ اما دتکتور شعلهUV/IR2 توانایی کشف شعله را به احتمال فراوان نخواهد داشت. لذا از آنجا که اشعه ماورابنفش (UV) نمی تواند از انواع مختلف آلودگی مانند گرد و غبار و خاک عبور کند بایستی در صورت کثیف شدن شیشه سنسور به طریقی عمل پاکسازی انجام شود که در این حالت استفاده از Air Purge ضروری می­باشد تا دتکتور UV/IR2 در حداکثر توانایی خود بتواند عملیات کشف شعله را انجام دهد.

دتکتور شعله

کیت Air Purge به کاربر این امکان را می دهد تا شیشه سنسور  دتکتور شعله را تمیز نگه دارد و از این رو دتکتور شعله در حداکثر قابلیت خود کار می کند.

سوالات پرتکرار در مورد دتکتورهای شعله

1- چه نوع شعله­‌هایی را دتکتورهای شعله می­تواند تشخیص دهند؟

دتکتورهای شعله طیف گسترده­ای از اشعه­های مادون قرمز و ماورای بنفش (هر دو این اشعه­ها نامرئی هستند و با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نمی­باشند) را پوشش می­دهد. دتکتورهای شعله حتی سوسو زدن شعله را کشف می­کند و توانایی کشف حریق موادهای هیدروکربنی و موادهای برپایه هیدروکربنی را دارد.

انواع و اقسام دکتور های شعله، در بازار موجود هستند که هر کدام حساسیت متفاوتی نسبت به دتکتور های دیگر دارند. این موضوع اهمیت دارد که اگر محیطی همانند انبار دارید و می خواهید امنیت این محیط بزرگ را در مقابل آتش سوزی ها حفظ کنید، از دتکتور هایی استفاده کنید که حساسیت بیشتری نسبت به شعله های آتش دارند. دتکتور هایی که حساسیت بیشتری دارند مسلما گران تر از دتکتور های معمولی هستند. اما واجب است که برای حفظ امنیت یک محیط مستعد آتش سوزی از دتکتور هایی با حساسیت بیشتر استفاده بشود.

دتکتور شعله

2- چگونه دتکتور های شعله را تراز می­کنیم؟

دتکتورهای شعله در حالت کلی نیازی به تراز کردن ندارند و معمولاً به صورت یک مخروطی با زاویه 90 درجه  را پوشش می دهند. لذا بسته به موقعیت تحت حفاظت، دتکتورهای شعله را جانمایی می­کنیم.

دتکتور شعله

3- چگونه مطمئن شویم که دتکتورهای شعله در مدار هستند و وظیفه خود را انجام می­دهد؟

سازنده­های دتکتور شعله تستر مخصوصی را تولید می­کنند که می­توانیم متناسب با طیف دتکتورهای شعله عمل تست را انجام دهیم.

4- در چه بازه زمان­هایی بایستی دتکتورهای شعله را تست کنیم؟

توصیه می­شود که دتکتور شعله هر 12 ماه یک­بار تست شود که این بسته به شرایط سایت، قوانین و مقررات محلی متفاوت است و دانستن این موارد از مسئولیت ما می­باشد.

5- آیا می­توانیم دتکتورهای شعله را در پشت شیشه جانمایی کنیم؟

بله؛ به غیر از دتکتورهای شعله ماورای بنفش (UV) سایر دتکتورهای شعله مانند IR، IR2 و IR3 را می­توانیم در پشت شیشه جانمایی کنیم. علت اینکه چرا نمی­توانیم دتکتور شعله ماورای بنفش را در پشت شیشه جانمایی کنیم بدلیل رفتار اشعه ماورای بنفش در برخورد با شیشه است که در این حالت اشعه UV توسط شیشه جذب می­شود و به دتکتور شعله نخواهد رسید و عملاً دتکتور نمی­تواند وظیفه خود را انجام دهد.

6- آیا دتکتور های شعله برای تصرف­های دفن زباله مناسب می­باشد؟

بله دتکتورهای شعله IR2 و IR3 بدلیل اینکه گرد و غبار خللی در عملکرد آنها ایجاد نمی­کند، می­تواند انتخاب مناسبی باشد و از طرفی دتکتورهای شعله مذکور دارای پاسخ سریعی در مقابل شعله می­باشند.

7- چه تعداد دتکتور شعله برای یک تصرف مورد نظر نیاز داریم؟

  • شناسایی خطر:

آیا تصرف شما دارای موادهاِ هیدروکربنی است یا فلزات قابل اشتعال؟ بسته به شرایط محیلی، ارزیابی خطر و رصد نقاط کور نیاز داریم.

Spectrex fire detection products and Open Path flame Detectors

  • شناسایی مدل:

به چه نوع دتکتور شعله­ای نیاز داریم؟ پاسخ این پرسش بستگی دارد که قرار است از چه موادهایی حفاظت کنیم.

  • شناسایی شعله:

موادهایی که قرار است حفاظت کنیم در هنگام حریق با چه اندازه­ایی شعله تولید می­کنند؟ جهت کشف حریق شعله­های کوچک دتکتورهای شعله بایستی در فاصله 1 متری آن شعله باشد تا بتواند سریع عمل کند؛ اما در مقابل برای شعله­های بزرگ حتی اگر دتکتور در فاصله 25 متری هم جانمایی شده باشد باز هم توانایی کشف شعله را دارد.

  • شناسایی ابعاد مورد حفاظت:

دانستن ابعاد تحت حفاظت رابطه­ای مستقیم با تعداد دتکتورهای شعله دارد.

  • شناسایی موانع و مسدودکننده­ها:

در هر نصب موانع مشترکی وجود دارد که باید از آن آگاهی داشته باشیم؛ مانند افراد، وسایل نقلیه، تجهیزات (ثابت و متحرک) یا سازه های داخلی ساختمان. چرا که اگر موانع مذکور در دید مستقیم دتکتور شعله قرار داشته باشند بایستی برای پوشش­دهی کامل و حذف اثر سایه از دتکتورهای شعله اضافی استفاده کنیم. از طرفی همیشه جانمایی نهایی دتکتورهای شعله را در مکان های مختلف آزمایش کنیم تا مطمئن شویم پوشش­دهی دتکتورهای شعله به صورت کامل رعایت شده است.

8- تغذیه دتکتورهای شعله به چه صورت می­باشد؟

تغذیه دتکتورهای شعله معمولاً به صورت خارجی است، این جمله بدان معناست که بایستی یک مدار تغذیه جدا برای آن در نظر گرفت و تغذیه خود را از زون یا لوپ نمی­گیرد. البته در برخی از برندها می‌تواند بصورت پاورلوپ در سیستم آدرس‌پذیر استفاده شود.

 

سخن آخر از دتکتور شعله

دژ صنعت مرجعی ایده آل برای خرید انواع و اقسام تجهیزات صنعتی مهار و اطفاء حریق است. می توانید با مطالعه ی مقاله های موجود در دژ صنعت به این مهم پی ببرید که خدمات اراده شده توسط دژ صنعت رضایت مشتری ها را به بهترین شکل ممکن تضمین می کند.

,

نوشته های مرتبط

تجهیزات جانبی بیم دتکتور

تجهیزات جانبی بیم دتکتور

سیستم اطفاء حریق اتاق سرور

بیم دتکتور FIRE BEAM

بررسی بیم دتکتور فایربیم

فهرست
WhatsApp chat