دتکتور دودی

در این مقاله قصد داریم تا شما را با دتکتور دودی آشنا کنیم؛ دتکتور دودی دارای انواع زیر می باشد:

  • دتکتور دودی نقطه ای نوری
  • دتکتور دودی نقطه ای یونیزاسیون
  • دتکتور دودی خطی (بیم دتکتور)
  • دتکتور مکنده
  • داکت دتکتور

مطلب پیشنهادی : سیستم اعلام حریق راهنمای خرید سال 1399

دتکتور دودی نقطه ای نوری

مکانیسم عملکرد دتکتور دودی نقطه ای براساس پراکندگی نور می باشد بدین صورت که داخل محفظه دتکتور یک LED مادون قرمز جانمایی شده است که هر 10 ثانیه یک بار جهت پایش ذرات دود اشعه مادون قرمز را منتشر می کند و لذا هر گاه دود وارد چنبره آن شود، شکست نور اتفاق افتاده و فتودیود اشعه مادون قرمز ساطع شده از شکست نور را جذب می کند و اصطلاحاً مدار الکتریکی تشکیل شده و دتکتور در وضعیت هشدار قرار می گیرد.

دتکتور دودی یونیزاسیون

مطابق شکل زیر یک محفظه یونیزاسیون معمولی از دو صفحه با بار الکتریکی و یک منبع رادیواکتیو (به طور معمول آمراسیوم 241) برای یونیزه کردن هوا بین صفحات تشکیل شده است.

مطابق شکل زیر منبع رادیواکتیو ذره هایی را که با مولکول های هوا برخورد می کنند ساطع می کند و الکترون های آنها را خارج می کند. وقتی مولکولها الکترونها را از دست می دهند، به یونی با بار مثبت تبدیل می شوند. با افزایش سایر مولکولها الکترونها، به یونهایی با بار منفی تبدیل می شوند. تعداد مساوی یونهای مثبت و منفی ایجاد می شود. یونهای با بار مثبت به صفحه الکتریکی با بار منفی جذب می شوند، در حالی که یونهای با بار منفی به صفحه شارژ مثبت جذب می شوند.

حالت فوق یک جریان یونیزاسیون کوچک را ایجاد می کند که می تواند با اتصال الکترونیکی متصل به صفحات (وضعیت “عادی” در آشکارساز اندازه گیری شود).

مطابق با شکل زیر ذرات احتراق بسیار بزرگتر از مولکول های هوای یونیزه شده می باشند لذا هنگامی که ذرات احتراق وارد یک محفظه یونیزاسیون می شوند، مولکول های هوای یونیزه شده با آنها برخورد می کنند و با آنها ترکیب می شوند.

بعضی از ذرات بار مثبت می شوند و بعضی از آنها بار منفی می شوند. از آنجایی که این ذرات نسبتاً بزرگ می باشند با بسیاری از یون ترکیب می شوندو لذا تعداد کل ذرات یونیزه شده در محفظه کاهش می یابد.

دتکتور دودی خطی (بیم دتکتور)

در حالت کلی بیم دتکتور ها در 3 نوع تولید می شوند:

نوع فرستنده و گیرنده ای:

این نوع بیم دتکتور دارای یک فرستنده و گیرنده ی جدا بوده که عملکرد آن بدین صورت است که فرستنده وظیفه ارسال اشعه مادون قرمز به گیرنده را دارد که اشعه نام برده با یک کیفیتی ارسال می شود و بر اساس کیفیتی که به فرستنده میرسد سه حالت Fire ، Fualt و Normal مشخص می شود؛ لازم به ذکر است که در این نوع بیم دتکتور مسئله تنظیم فرستنده و گیرنده چالشی مهم است چرا که پردازش بیم دتکتور بر اساس کیفیت سیگنال ارسالی بوده و بایستی فرستنده و گیرنده دقیقا روبه روی یکدیگر جانمایی شوند.

نوع رفلکتوری:

در این نوع بیم دتکتور، فرستنده و گیرنده در یک تجهیز جانمایی شده است و در طرف دیگر تصرف، رفلکتور جانمایی میشود و نحوه عملکرد آن مانند مورد فوق می باشد.

firerey

نوع موتورایز:

این نوع بیم دتکتور از لحاظ ساختاری مانند مورد 2 می­ باشد ولیکن بدلیل اینکه head بیم دتکتور دارای موتور بوده لذا می­توان در ارتفاعی پایین به راحتی تنظیمات ترازبندی و سایر تنظیمات مانند آستانه هشدار، تنظیم تاخیر خطا و… را انجام داد. از مهم­ترین مزایای این بیم دتکتور می­توان به در دسترس بودن کنترلر آن اشاره کرد چرا که در سایر بیم دتکتورها پس از بهره ­برداری جهت دسترسی به بیم دتکتور بایستی از بالابر استفاده کرد ولیکن در این نوع به دلیل دردسترس بودن کنترلر نیاز به استفاده از بالابر و… نمی­ باشد.

دتکتور مکنده

دتکتور مکنده از لحاظ اقتصادی گران ترین دتکتور دودی و همچنین حساس ترین دتکتور دودی می باشد. مکانیسم عملکرد دتکتور مکنده مطابق شکل زیر بدین صورت است که توسط کانال ورودی هوای تصرف مورد حفاظت تجهیزات اعلام حریق را مکش و سپس پس از عبور از فیلتر و اسپریتور از کانال اگزاست خارج می شود و این آنالیز دائم هوا، باعث کشف سریع حریق می شود.

داکت دتکتور

داکت دتکتور تجهیزی است که عملکرد آن مشابه دتکتور مکنده است ولیکن این دتکتور دیگر حالت مکش را ندارد. این دتکتور در تصرف هایی که به سیستم تهویه مطبوع تجهیز است کاربرد دارد بدین صورت که داکت دتکتور در کانال های رفت یا برگشت هوا و یا هر دو جانمایی می شود.

,

نوشته های مرتبط

سیستم اطفاء گازی FM200

سیستم اطفاء گازی FM200

دتکتور آشکارساز دود VLF

دتکتور آشکارساز دود VLF

بررسی بیم دتکتور

فهرست
WhatsApp chat